netwerk en werk zoeken

Laat Je Vrienden En Familie Jou Helpen Met Werk Zoeken

netwerk en werk zoeken

Je vrienden en familie hebben het beste met je voor, dus zij zijn de beste personen om jou te helpen om werk te vinden. Hier bij Werk ze! helpen wij ook graag.

Uit mijn ervaring weet ik, dat goed gebruik maken van je netwerk, de meest efficiënte manier is om aan werk te komen. Hiermee bedoel ik niet dat je met mensen om moet gaan alleen om aan een baan te komen.

Toen ik nog in Nederland woonde, was ik nadat ik met school was gestopt een tijdje hard bezig met werk zoeken. Ik was niet echt werkloos, maar ik had een baan genomen wat ver onder mijn niveau was, in een richting wat ver verwijderd was van mijn studie. Dit was heel frustrerend want ik verdiende niks en het was echt geestdodend werk. En ik wist dat ik dit niet lang vol kon houden, maar ik moest zien te overleven.

Ik was overal voor werk aan het zoeken, uitzendbureau’s, detacheringsbureau’s, Indeed, LinkedIn. Echt overal. Detacheringsbureau’s vond ik meestal een tijdverspilling, maar dat is een verhaal voor een andere keer. Maar mijn probleem was dat ik weinig ervaring had en de meeste vacatures minimaal 3+ jaar ervaring als vereiste had. Ik liet me niet stoppen door deze vereiste en reageerde op al deze vacatures. Ik kreeg echter weinig reacties, maar het was het proberen waard.

Maar als men vroeg wat ik tegenwoordig deed, was voor mij elke keer een goede kans om te laten weten dat ik werk aan het zoeken was. Niet iedereen kon helpen met contacten in mijn werkgebied, maar meesten boden iets tijdelijks om de tijd tot een nieuwe baan te overbruggen.

Iedereen keek mee, als er een vacature voorbij kwam die leek op wat ik aan het zoeken was, kreeg ik deze toegestuurd. Dit was handig, want ik kon niet alle vacatures vinden.

Ik kreeg niet alleen hulp met het zoeken van vacatures en met netwerken. Maar ik kreeg hulp van vrienden met het opstellen van sollicitatiebrieven en met het tweaken van mijn CV.

Op een dag werd ik benaderd door een vriend van mij die ook wist dat ik werk aan het zoeken was. Hij werd op de hoogte gesteld van een vacature die voor mij interessant was, bij een bedrijf in Eindhoven. Hij had ooit voor de recruiter gewerkt bij een andere werkgever. Ik nam gelijk contact op met de recruiter, en gebruikte de naam van deze vriend als referentie. Omdat de recruiter goede ervaring had met deze vriend, werd ik gelijk voorgesteld aan het bedrijf. Ik mocht kort daarna op gesprek komen en enkele weken later werd ik in dienst bij het bedrijf aangenomen.

Van mijn tijd als werkzoekende heb ik het volgende geleerd:

Je familie en vrienden kunnen helpen met werk zoeken

Dit niet alleen met het helpen netwerken, maar zij kunnen jou ook helpen met zaken zoals je sollicitatiebrief doornemen. Want als je de hele dag naar zo’n brief zit te kijken, is het moeilijk om je eigen fouten eruit te halen.

Je moet je niet schamen om het feit dat je werkloos bent

Het kan zijn dat je je schaamt dat jij nou zonder baan zit. Maar dit kan iedereen overkomen, dus je hoeft je niet te schamen. Want als je dit doet, is het moeilijker om je netwerk in te schakelen voor hulp. Dan zit je in je eentje in het proces van werk zoeken. Ik weet dat ik een tijd niet durfde te zeggen dat ik op zoek was naar een baan. In die tijd gebeurde er ook niks, niemand die mij wat aanbod. Dus deze tactiek werkt zeker niet.

Wees duidelijk over wat voor werk je precies aan het zoeken bent

Als iemand vraagt wat voor werk je precies aan het zoeken bent, wees dan duidelijk. Probeer een goede beschrijving te geven van de richting waar je in wilt gaan. Als mijn vrienden het van mij niet wisten, dan was ik niet op mijn voorlaatste baan gekomen. Dus wees duidelijk.

Heb jij ervaring met het inschakelen van jouw netwerk in het proces van werk zoeken? Hoe was het?

Sollicitatie

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.